2020-11-16 10:32:16

LOV NA FILANTROPSKO BLAGO

Povodom obilježavanja Europskog dana filantropije, učenici OŠ Centar su  sudjelovali  u projektu „Lov na filantropsko blago“. 

Sudjelovali su učenici VI.a razreda: Domagoj Čajo, Mara Raguž, Karlo Vukadinović i Leon Bulešić, a sudjelovali su i učenici drugih škola. Polazna točka bila je na pulskom Forumu, a završila je na Karolini. Sudionicima su bile podijeljene karte na kojima su bile označene točke koje su učenici morali slijediti. Na svakoj označenoj točki, dočekala nas je „jedna osoba“ iz prošlosti vezana za grad Pulu. Ta osoba ( glumci Teatra Naranče odglumili su po jednu osobu) ispričala nam je nešto o sebi, čime se bavi…Učenici su nakon toga morali odgovoriti na postavljena pitanja i preuzeti novčić i puzzlu.

Poznate osobe koji su doprinijeli razvitku grada i koji su nas „čekali“ na određenim točkama su: Lucije Menacije Prisk (izgradnja vodovoda u 2.st.po.Kr.), Gabriele Emo (Mlečani su željeli u 16.st. rastaviti i prenijeti Arenu,a on se pobrinuo da ostane na svojem mjestu), Giovanni Carrara (otkrio i spasio mnoge antičke natpise), Pietro Kandler (poznati povjesničar koji je zahvaljujući svojim bilješkama spasio mnoga mjesta i građevine od zaborava), Angelo Demartini (sagradio fontanu na Danteovu trgu i tako su Puljani imali pitku vodu), Pietro Ciscutti (prvo je sagradio kazalište na Danteovu trgu,a kasnije kazalište na čijem je mjestu danas INK).

Osim što su se učenici zabavili, naučili su puno toga zanimljivog o gradu u kojem žive; naučili su što je filantropija te što mi kao pojedinci možemo činiti za dobro društvo.

 

 

                                                                            Učiteljica Jelena Novoselec Janjić

 

LOV NA FILANTROPSKO BLAGO- youtube

 

Fotografije (preuzete s Regional Expressa)

 


Osnovna škola Centar Pula