2014-10-24 19:04:00

Obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

   Tijekom listopada svake se godine obilježavaju Dani kruha, Dani zahvalnosti za plodove zemlje i Dan jabuka kroz različite aktivnosti u učionici, ali i izvan učionice.

     Učenicima su te aktivnosti posebno drage jer, osim što se zabavljaju izrađivanjem zanimljivih radova, uvijek se i zaslade za nagradu. :)

      Učenici nižih razreda naše škole posjetili su tržnicu, razgledali štandove s plodovima jeseni našeg zavičaja, a učenici 3.b. razreda posjetili su i pekaru u sklopu tržnice. Upoznali su se s načinom izrade kruha, sastojcima koji su potrebni da bi dobili mirišljavi kruh i pecivo kao i s vrstama kruha. Na kraju posjeta, vlasnik pekare počastio je cijeli razred toplim i mirišljavim krafnama. Učenici su u školi nastavili s aktivnostima i mijesili kruh, pekli ga u školskoj kuhinji i uspjeli opojnim mirisom toplog kruha upozoriti ostale učenike koliko nam je važan taj prehrambeni proizvod. Od sjemenki i drugog prirodnog materijala izrađivali su različite slike, oblike, aranžmane te je prostor ispred kuhinje bio ispunjen maštovitim i kreativnim  dječjim radovima.

    Učenici 4. a razreda napravili su filmski uradak pod nazivom "Od zrna do kruha"  tehnikom crtanja prstima po pijesku. Osim toga, izrađivali su likovne radove od jesenskih plodova te su se pokušali izraziti i pjesmom. Izrađivali su i košarice od tijesta, sličice od sjemenki i peciva u obliku praščića koje su poklonili učiteljima.  

       Učenici 5. a razreda su na satu hrvatskog jezika predstavljali projekt "Priča jesenskog šešira". Neki učenici su izradili šešir od jesenskih plodova te cijelom razredu ispričali šeširovu priču, dok su neki učenici šešir ilustrirali. Radove su, nakon prezentacije u razredu, izložili na panou škole.                                                                                                       

   Dani kruha obilježeni su i u školskoj knjižnici. Knjižničarka je u suradnji s učiteljicom produženog boravka,  Saškom Solomonovskom-Janevskom,  učenike produženog boravka upoznala s nastajanjem kruha, od zrna pa do kruha. Naučili su vrste žitarica od kojih mljevenjem dobivamo brašno za izradu raznih vrsta kruha. Upoznali su se sa sastojcima za izradu kruha te su zajednički korak po korak sastojke stavljali u zdjelu, umiješali ih u kašu te ju izlili u kalup. Na vrh su stavili  suncokretove i lanene sjemenke. Nakon toga, odnijeli su kruh u školsku kuhinju našoj kuharici koja ga je stavila u pećnicu. Dok se kruh pekao, u knjižnici su crtali kruh. "Najbolji dio bio je kada smo kruh odnijeli u učionicu boravka te ga probali!"

Kako smo obilježili Dane kruha, Dane zahvalnosti za plodove zemlje i Dan jabuka tijekom listopada, možete pogledati u galeriji fotografija. U prilogu također možete pogledati i filmić 4.a razreda "Od zrna do kruha".

Hvala.....i dobar tek!


Osnovna škola Centar Pula